Aselsan genel müdürü Ahmet Akyol tarafından yapılan açıklamada, “Erken ihbar radarları, Türk hava sahasının kontrolünü yapan radarlar. Uzun menzilde hava sahasındaki uçak, İHA, helikopter ve seyir füzesi gibi havadaki bütün unsurların, erken aşamada tespiti, teşhisi ve kontrolünü yapan radar ailesi. Menzilin burada önemli bir parametre olduğunu söylemek isterim. Üzerimizden geçen Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nu tespit edebilecek kabiliyette çok uzun menzilli radarlardan bahsediyoruz. EİRS Projesi kapsamında ERALP radarını Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kullanımına sunduk.

Galyum Nitrat Transistörleri Yerlileştirildi


Sadece yüksek tespit menzili değil, bunun uçtan uca yerliliği de bir konu. İçerisinde 10 bine yakın transistörün olduğunu söyleyebilirim. Aslında çip seviyesinde bir millilikten bahsediyoruz. Geçtiğimiz aylarda artık içinde kullandığımız galyum nitrat (GaN) transistörleri de yerlileştirdiğimizi ve bunu da yerli olarak Türkiye’de Bilkent Üniversitesi ile kurduğumuz ortak bir şirkette üretmeye başladığımızı ifade etmek isterim. Radarın çip tasarımları, çip üretimleri, transistörün üretimi, üzerindeki gönderme-alma modülleri, üzerindeki antenleri, yazılımları tamamen Türkiye’de milli olarak tasarlanıyor ve üretiliyor.

Aselsan Seri Üretim Sözleşmelerini İmzaladı


Sadece yüksek bir menzile çıkmadık, bunları yaparken uçtan uca milli bir sistem geliştirdik. Erken ihbar radar ailesi, şu anda seri üretim fazında. Bir taraftan dost ve müttefik ülkelerle seri üretim sözleşmeleri imzalandı, imzalanıyor. Bu aşamada üretim kapasitemizi arttırıyoruz.
Ankara’da birkaç yüz milyon dolarlık meblağa sahip bir radar üretim tesisinin de kurulumuna başladık. Dolayısıyla radarın, giderek artan oranda faaliyet alanlarımız içerisinde çeşitleneceğini söyleyebilirim.

Bu radarları birbirine bağlayan komuta kontrol yazılımlarını da yapabilmiş durumdayız. Dolayısıyla birden çok radarı entegre yönetebilecek, hava sahasını tamamıyla milli yazılımlarla yönetebilecek yazılımları da geliştirdik, kullanıma sunduk. Bu açıdan da iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim.” ifadelerine yer verildi.